2018 m. spalio 18 d., ketvirtadienis

Ar naudinga bankrutuoti?

Pradėkime nuo to, kad bankrotas nėra pramoga ar smulkių bei stambių skolų nurašymas kada tik panorėjus. Fizinių asmenų bankroto įstatymas buvo priimtas dar 2012 metų gegužės mėnesį ir įsiteisino 2013 metų sausį. Jei Lietuvos Respublikos Seimas ėmėsi tokių veiksmų, asmenims parengiant ir patvirtinant bankroto įstatymą galite įsivaizduoti, kad tarp kreditorių ir skolininkų atsirado santykiai, kuriuos norima sureguliuoti teisiškai.

Skolintis ir gražinti skolas Lietuvoje nėra retas reiškinys. Jei LR statistikos departamentas bandytų suskaičiuoti, kiek lietuvių yra skolingų kitiems asmenims, greičiausiai, kad šie skaičiai būtų įspūdingi. Beveik kas trečias lietuvis turi skolų, nors visame pasaulyje tai yra natūrali situacija. Žmonės pasiskolina pinigų, ima kreditus tam tikro daikto įsigijimui, nes neturi sukaupę privalomos sumos daiktui įsigyti. Paskolos, greiti kreditai ar pasiskolinimas iš fizinių asmenų padeda daiktus įsigyti patogiu būdu, sumos gražinimą išskaidant tam tikram laikotarpiui.

Ar naudinga bankrutuoti?


ar naudinga bankrutuoti
UAB Centrinis bankroto biuras LT

2008 metai buvo itin palankūs būsto paskolų įsigijimui. Bankai, kaip tvirtina ekonomistai ir ekspertai, paskolas dalino "į kairę ir dešinę", todėl skolinosi visi kas norėjo arba turėjo viltį - įsigyti savo svajonės būstą. Tuo metu, palūkanos buvo didžiulės, o ir nekilnojamo turto kainos buvo tokios, lyg turtu būtų prekiavę kosmonautai :) Tokia buvo situacija Lietuvoje.

Naudinga pasidomėti:


Bet, deja, "pasakos" kada nors baigiasi. 2008 metų pabaigoje, tuometinė Vyriausybė paskelbė apie krizę Lietuvoje, nors bendras vidaus produkto (BVP) augimas šalyje buvo 6 procentai. Suprantama, kad tokia žinia privertė susitraukti ne tik šalies ekonomiką, bet ir savo ateitimi susirūpinti ir lietuviams. Labiausiai krizė palietė ir kirto per labiausiai pažeidžiamus, dideles paskolas su didelėmis palūkanomis prisėmusius piliečius. Jų įsigytas nekilnojamas turtas atpigo daugiau nei per pusę, o turimų paskolų dydis ir jų palūkanos nesumažėjo. Štai čia, "aukso kasyklos" savo vartus atvėrė skolų išieškotojams, nes skolų gražinti nepajėgė kone 50-60 procentų lietuvių. Iš būstų buvo pradėti kraustyti lauk tiek seneliai, tiek šeimos su vaikais, tiek pavieniai asmenys. Atrodytų situacija suprantama, nemoki skolų, gražink įsigytą daiktą, bet iš kitos pusės situacija, kai į iškraustomos šeimos ir vaikai ir jie paliekami be pastogės su didele skolų našta, nėra teisinga ir apsauganti finansiškai pažeidžiančius asmenis. Situacijai tapus nevaldoma, kai antstoliai, atsiraitę rankoves mojavo savo įgaliojimais, Vyriausybė ėmė svarstyti apie galimybę fiziniams asmenims paskelbti bankrotą, jei jų mokumas nėra stabilus, įsipareigojimai bankams ar asmenims yra didesni už išlaidas pragyvenimui. Todėl parengus projektą, jis buvo priimtas 2012 ir bankroto įstatymas įsiteisėjo ir pradėjo veikti 2013 metais.

Įstatymo tikslas buvo atkurti sąžiningo fizinio asmens ar ūkininko, ar asmenis dirbančios pagal individualios veiklos pažymėjimą, mokumą. Kad finansiškai pažeidžiamo asmens ir jo kreditorių santykiai būtų protingi ir neperžengiantys žmoniškumo ribos. Bankrotą skelbiantys asmenys buvo apsaugoti nuo bet kokio kreditorių, antstolių ar juridinių asmenų įsikišimo. Teismams priėmus nutarimą, kad asmenys yra traukiami į bankroto procesą pagal iš anksto sudarytą planą, visi išieškojimai yra sustabdomi - pradedamas fizinio asmens bankrotas.

Kaip jau supratote, kelti fiziniam asmeniui ar šeimai bankroto byla, sprendžia tik teismas. Todėl asmenims, kurie turi skolų ir galvoja, kad gali bankroto laikotarpį saugiai pralaukti darbo biržoje ir nusirašyti skolas - klysta. Teismas, išnagrinėjęs fizinių asmenų finansines galimybes, įsipareigojimus kreditoriams ir pastangas gražinti skolas priima nutartis, leisti bankrutuoti asmenims ar ne. Nesąžiningi asmenys, siekiantys apgaulės keliu nusirašyti skolas taip ir lieka nieko nepešę ir dar skolingi.

Atsakant į klausimą ar naudinga bankrutuoti galima teigti, kad naudinga finansiškai pažeidžiamiems asmenims, kurių pajamos nėra didelės, o skolų našta - didžiulė. Bankrotas - vienintelis kelias atsitiesti, sumažinti skolas kreditoriams ir atsitiesti finansiškai, skolų likutį nurašant. Nesąžiningiems asmenims, inicijuoti bankroto procesą ir lengvai nusirašyti dideles skolas, nepavyks.

Suprantama, kad žodis bankrotas gali būti atgrasus, bet jo bijoti nereikia. Tereikia peržengti per savo asmenines ambicijas ir mintis: "ką pasakys artimieji bei draugai ir kas dabar bus", pasikonsultuoti su bankroto administratoriumi ir žingsnis po žingsnio eiti naujo gyvenimo etapo link.

Jei turite finansinių sunkumų, slegia skolos ir dar labiau - kreditoriai, atraskite teisines galimybes - Fizinioasmensbankrotas.info

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.